•• Chov kuriat na Slovensku ••
Československo ako aj samostatné Slovensko patrili a patria k najvyspelejším štátom nielen Európy, ale aj sveta v oblasti výroby a spracovania hydiny a vajec, čo dokazovali výsledky úžitkovosti ako aj kvality mäsa a vajec vykonávanými stanicami kontroly úžitkovosti.
V súčasnosti sú u nás kurčatá chované prevažne na veľkých moderných farmách. Výhodou je produkcia veľkého množstva hydiny pri výrazne nižších nákladoch ako v malých chovoch. Vo veľkochovoch sú chované kurčatá s vysokokvalitným genetickým základom pre rýchly výkrm, majú zabezpečené vhodné svetelné a klimatizačné a priestorové podmienky a dostatočný prístup k vode a krmivu. Podliehajú neustálej kontrole zamestnancami farmami, ako aj veterinárnej kontrole.
Prehliadke veterinármi sú podrobené všetky kurčatá aj pred spracovaním ako aj po ich spracovaní. Teda k spotrebiteľovi sa dostane len taká hydina, ktorá spĺňa všetky podmienky stanovené zákonom a je vhodná na konzumáciu spotrebiteľmi.
Slovenské chovy hydiny podliehajú prísnej veterinárnej kontrole. V chovoch SR sa nepoužívajú zakázané antibiotiká a priamo na farme na to dohliada veterinárny lekár. K zákazníkovi sa dostáva od slovenských chovateľov iba hydina, ktorá je zdravotne bezpečná a neobsahuje žiadne antibiotiká.
Platí pravidlo, že slovenská potravina je bezpečná potravina a slovenská hydina je bezpečná hydina.
Ak chce slovenský spotrebiteľ kúpiť hydinové mäso, ktoré neobsahuje antibiotiká, je dôležité, aby nakupoval iba hydinu vyrobenú slovenskými spracovateľmi hydiny, ktorý spracovávajú iba hydinu z domácich chovov. Iba u týchto výrobcov je garancia bezpečnej potraviny.
Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny plnia najprísnejšie kritéria EÚ, nemajú udelené žiadne výnimky. U nás sa vyrába iba vzduchom chladené hydina, ktorá je oproti poľskej a juhoamerickej vodou chladenej hydiny zdravšia a bezpečnejšia. Na porážkach hydiny je neustály veterinárny dohľad, ktorý kontroluje kvalitu mäsa.
Slovenské kura je 10x skontrolované